Algemene voorwaarden Patentbureau De Nederlanden B.V.
Patentbureau De Nederlanden B.V. is een besloten vennootschap (BV), opgericht naar Nederlands recht, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 87388014, die de praktijk van octrooigemachtigde uitoefent in de ruimste zin. Onder “PBNL” wordt in deze algemene voorwaarden Patentbureau De Nederlanden B.V. verstaan.
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle door opdrachtgevers (“cliënten”) aan PBNL gegeven opdrachten, dus ook op eventuele aanvullende opdrachten, gewijzigde opdrachten en vervolgopdrachten. Deze algemene voorwaarden gelden ook voor de gehele, uit een opdracht voortvloeiende dan wel met een opdracht samenhangende rechtsverhouding tussen PBNL en opdrachtgever. De toepasselijkheid van voorwaarden van opdrachtgever wordt hierbij nadrukkelijk van de hand gewezen.
Op deze algemene voorwaarden, inclusief de in artikel 18 geformuleerde aansprakelijkheidsbeperking en de in artikel 19 geformuleerde vrijwaring, alsmede de in artikel 20 geformuleerde afstandsverklaring, kan ook een beroep worden gedaan door alle bij PBNL werkzame personen, in welke hoedanigheid ook, alsmede door hun rechtsopvolgers. Al hetgeen ten voordele van PBNL is bedongen in deze voorwaarden zal ten behoeve van hen gelden als een onherroepelijk, om niet overeengekomen beding in de zin van artikel 6:253 Burgerlijk Wetboek. Onder “bij PBNL werkzame personen” wordt in deze algemene voorwaarden verstaan alle aan PBNL verbonden natuurlijke personen en rechtspersonen, bijvoorbeeld alle personen die werkzaamheden verrichten of hebben verricht in het kader van de dienstverlening door of vanwege PBNL, en in ieder geval de werknemers, aandeelhouders en bestuurders van PBNL en door PBNL ingeschakelde derden.
Alle opdrachten worden uitsluitend verstrekt aan en aanvaard door PBNL, ook als deze door een werknemer of vertegenwoordiger van PBNL worden aanvaard. PBNL zal steeds als opdrachtnemer gelden. Dit geldt ook indien het de bedoeling is dat een opdracht door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd. De artikelen 7:404 Burgerlijk Wetboek, dat een regeling geeft voor het geval dat het de bedoeling is dat de opdracht door een bepaalde persoon wordt uitgevoerd, en 7:407, lid 2 Burgerlijk Wetboek, dat hoofdelijke aansprakelijkheid vestigt voor het geval waarin aan twee of meer personen opdracht wordt gegeven, blijven buiten toepassing. Een opdracht wordt geacht te zijn aanvaard nadat PBNL deze schriftelijk heeft bevestigd, of in ieder geval nadat PBNL is begonnen met het uitvoeren van de gevraagde werkzaamheden.
Bij de uitvoering van de in verband met een opdracht te verrichten werkzaamheden zal PBNL zoveel als redelijkerwijs mogelijk de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen. PBNL staat niet in voor het bereiken van het beoogde resultaat. Dienovereenkomstig zien alle overeenkomsten tussen opdrachtgever en PBNL uitsluitend op inspanningsverplichtingen van PBNL.
Wat betreft de opdracht om een octrooiaanvraag in te dienen, dan wel om de vertegenwoordiging over te nemen of andere werkzaamheden uit te voeren, geldt dat een dergelijke opdracht in ieder geval ook de opdracht inhoudt om te rapporteren over de ontwikkelingen terzake van die opdracht.
Opdrachtgever dient stukken en gegevens die met de opdracht verband houden, alsmede schriftelijke instructies, tijdig aan te leveren, hetgeen wil zeggen dat schriftelijke instructies binnen de hiervoor door PBNL gestelde termijn worden ontvangen door PBNL of, indien PBNL geen termijn heeft gesteld, uiterlijk twee weken voor de uiterste officiële termijn. Ook dient opdrachtgever PBNL tijdig en schriftelijk op de hoogte te stellen van eventuele wijzigingen in de adresgegevens, tenaamstelling en andere van belang zijnde gegevens betreffende opdrachtgever en de eventuele bij de uitvoering van de opdracht betrokken andere partijen. Voldoet opdrachtgever niet aan de in deze alinea genoemde verplichtingen, dan komt dit voor risico van opdrachtgever.
Indien in een bepaald geval de instructies van opdrachtgever niet kunnen worden afgewacht, is PBNL bevoegd de maatregelen te nemen die zij nodig acht ter bescherming van de rechten van opdrachtgever. PBNL is niet tot het uitvoeren van niet expliciet opgedragen werkzaamheden verplicht. Het niet uitvoeren van niet expliciet opgedragen werkzaamheden kan niet tot enige aansprakelijkheid leiden.
Alle elektronische communicatie, waaronder e-mail, geldt als schriftelijk. Bij elektronische communicatie is het niet volledig uit te sluiten dat er fouten optreden; evenmin is volledig uit te sluiten dat derden bekend worden met de inhoud van op deze communicatie. Opdrachtgever erkent dat elektronische communicatie kan worden onderschept, gemanipuleerd, geïnfecteerd, vertraagd of verkeerd (door)gestuurd, bijvoorbeeld door virussen en spam filters. PBNL is niet aansprakelijk voor eventuele schade die het gevolg is van het verrichten van elektronische communicatie die op verzoek of met – al dan niet stilzwijgende – instemming van opdrachtgever plaatsvindt.
PBNL is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheid en/of onvolledigheid van door PBNL geraadpleegde literatuurbronnen, officiële registers, classificaties, indices, computer databases, en niet aansprakelijk voor onjuistheden en/of onvolledigheden ten gevolge van een overeengekomen beperking van de opdracht of ten gevolge van onjuistheden en/of onvolledigheden in de door opdrachtgever of andere betrokken partijen verstrekte informatie.
Middels het geven van een opdracht aan PBNL verleent opdrachtgever PBNL volmacht om, indien PBNL dit wenselijk acht voor de uitvoering van de haar verstrekte opdracht, derden in te schakelen. PBNL is niet aansprakelijk voor fouten of tekortkomingen van deze derden noch voor schade die hieruit voortvloeit of daarmee verband houdt. Bij het inschakelen van de derden treedt PBNL op als gemachtigde van opdrachtgever. De volmacht omvat mede het namens opdrachtgever aanvaarden van voorwaarden van derden, welke voorwaarden PBNL zal kunnen tegenwerpen aan opdrachtgever voor zover het de uitvoering van de opdracht door de derden betreft.
Voor zover niet anders schriftelijk overeengekomen, heeft PBNL recht op een honorarium dat gelijk is aan het aantal aan de opdracht bestede uren vermenigvuldigd met het ten tijde van de uitvoering van de werkzaamheden geldende uurtarief, zijnde ten minste 290 euro per uur exclusief BTW. Hiernaast heeft PBNL recht op een vergoeding voor in verband met de opdracht door PBNL gedane verrichtingen, zoals het indienen van stukken bij officiële instanties en het rapporteren aan de opdrachtgever over van officiële instanties ontvangen communicaties, en heeft PBNL recht op een vergoeding voor betaalde verschotten en kosten, zoals reis- en verblijfkosten, telefoon-, fax-, porti- en kopieerkosten, kosten van door PBNL ingeschakelde of in te schakelen derden, een en ander te vermeerderen met de verschuldigde BTW. PBNL zal laatstgenoemde kosten mogen verhogen met een eigen honorarium dat, alle omstandigheden in aanmerking genomen, redelijk is. Reistijd wordt op basis van het geldende uurtarief in rekening gebracht.
De betalingstermijn voor facturen is 30 dagen na dagtekening van de factuur. Bij meerdere opdrachtgevers is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de factuur. Wanneer opdrachtgever verzoekt de facturen aan een andere (rechts)persoon dan opdrachtgever te richten, geldt dit verzoek als een erkenning van de juistheid van de factuur en als een erkenning van de blijvende verschuldigdheid van opdrachtgever en is opdrachtgever hoofdelijk aansprakelijk voor de voldoening van de facturen, rente en kosten vis-à-vis PBNL.
PBNL is gerechtigd betaling van voorschotten te verlangen en/of tussentijds een declaratie te zenden. Het is PBNL steeds toegestaan de werkzaamheden niet te starten of voort te zetten, als een voorschot nog niet is voldaan.
Door PBNL aan opdrachtgever verstrekte kostenbegrotingen hebben een zuiver indicatief en vrijblijvend karakter, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is vermeld.
Eventuele klachten over de factuur of de werkzaamheden waarop een factuur betrekking heeft, dienen binnen 30 dagen na dagtekening van de desbetreffende factuur schriftelijk bij PBNL kenbaar te worden gemaakt, bij gebreke waarvan de opdrachtgever wordt geacht de juistheid en verschuldigdheid van de factuur te erkennen. Indien opdrachtgever in gebreke blijft tijdig te betalen, is PBNL gerechtigd, zonder dat daartoe enige aanmaning of ingebrekestelling is vereist, de wettelijke handelsrente als bedoeld in artikel 6:119a Burgerlijk Wetboek in rekening te brengen en, naar keuze van PBNL, de uitvoering van de opdracht op te schorten dan wel de opdracht te beëindigen, zonder daarmee schadeplichtig te worden jegens de opdrachtgever. Verrekening met een tegenvordering is niet toegestaan. Geschillen, van welke aard dan ook, geven opdrachtgever nimmer het recht betaling van facturen te weigeren of op te schorten. PBNL heeft recht op vergoeding van alle kosten, gerechtelijke en buitengerechtelijke, die PBNL moet maken, indien opdrachtgever tekortschiet in de nakoming van enige betalingsverplichting jegens PBNL. De buitengerechtelijke kosten omvatten in ieder geval – maar zijn niet beperkt tot – de kosten in verband met het sturen van herinneringen, aanmaningen, en/of ingebrekestellingen en zullen in ieder geval vijftien procent (15 %) van het te betalen bedrag bedragen, met een minimum van 500 euro exclusief BTW.
Onverminderd de overige aan PBNL toekomende rechten, is PBNL gerechtigd in geval van overmacht de uitvoering van een opdracht op te schorten, dan wel de overeenkomst van opdracht zonder rechterlijke tussenkomst te ontbinden, zonder dat PBNL gehouden is tot enige schadevergoeding. Onder overmacht wordt te dezen verstaan iedere tekortkoming in de nakoming die niet te wijten is aan schuld bij PBNL noch voor haar rekening komt. Van overmacht aan PBNL’s zijde is in ieder geval sprake, indien PBNL na het sluiten van de overeenkomst verhinderd wordt aan haar verplichtingen uit deze overeenkomst te voldoen tengevolge van ziekte of andere verhindering van een medewerker van PBNL. Ook bij het verstrekken van onjuiste gegevens door opdrachtgever dan wel het ontbreken van voldoende medewerking door opdrachtgever is in ieder geval van overmacht sprake.
De aansprakelijkheid van PBNL zal zijn beperkt tot het bedrag dat de door PBNL afgesloten toepasselijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitkeert, waar van toepassing vermeerderd met het bedrag aan eigen risico dat niet gedekt wordt door deze verzekering. Ingeval de genoemde aansprakelijkheidsverzekering niet uitkeert, en PBNL niettegenstaande de met de opdrachtgever overeengekomen aansprakelijkheidsbeperking voor schade aansprakelijk wordt gehouden, is iedere aansprakelijkheid beperkt tot schade waarvan opdrachtgever heeft aangetoond dat die veroorzaakt is door opzet of grove schuld van PBNL én beperkt tot het bedrag dat opdrachtgever heeft betaald aan PBNL voor desbetreffende opdracht met een maximumbedrag van 25.000 euro per gebeurtenis, een samenhangende reeks gebeurtenissen daarbij te beschouwen als één gebeurtenis. Aanspraken op schadevergoeding vervallen indien opdrachtgever niet binnen tien (10) dagen na ofwel de dag waarop opdrachtgever de schade ontdekt ofwel, indien de hierna gedefinieerde dag eerder is, de dag waarop opdrachtgever de schade redelijkerwijs had kunnen ontdekken, schriftelijk heeft geklaagd bij PBNL. Het recht op schadevergoeding, en ieder ander recht van opdrachtgever in verband met de schade, vervalt in ieder geval na verloop van twaalf (12) maanden na de schadeveroorzakende gebeurtenis. De bewijslast met betrekking tot enige aansprakelijkheid van PBNL rust op opdrachtgever. ledere aansprakelijkheid voor indirecte schade, zoals gederfde omzet, gederfde winst, gemiste kansen, verminderde goodwill en gemiste besparingen, is uitgesloten.
Opdrachtgever vrijwaart PBNL en alle bij PBNL werkzame personen tegen alle aanspraken van derden, met inbegrip van door PBNL in verband met deze aanspraken te maken kosten, die voortvloeien uit of verband houden met de uitvoering van een opdracht voor opdrachtgever.
Door het verstrekken van een opdracht aan PBNL doet de opdrachtgever afstand van het recht om natuurlijke personen uit de groep bij PBNL werkzame personen aansprakelijk te stellen uit welken hoofde ook.
Een gegeven opdracht wordt geacht te gelden, totdat de werkzaamheden waarvoor opdracht gegeven is, voltooid zijn. De opdrachtgever heeft het recht de opdracht tussentijds op te zeggen. De opzegging dient schriftelijk te geschieden. PBNL heeft eveneens het recht de opdracht tussentijds op te zeggen. PBNL zal de opdracht in ieder geval beëindigen in het geval dat PBNL een vertrouwensbreuk met opdrachtgever aanwezig acht en in het geval dat gedurende de uitvoering van een opdracht door PBNL een wezenlijk belangenconflict bestaat of dreigt te ontstaan. Een wezenlijk belangenconflict wordt niet geacht te bestaan wanneer de werkzaamheden voor één opdrachtgever uitsluitend bestaan uit of verband houden met het vertalen van een voor Nederland en/of België verleend Europees octrooi. PBNL heeft bij een opzegging, door opdrachtgever of door PBNL, het recht op het in artikel 12 genoemde honorarium voor tot de opzegging verrichte werkzaamheden en op de in artikel 12 genoemde vergoedingen voor eventuele reeds gedane verrichtingen en betaalde verschotten en kosten. Dit geldt onverkort als voor de opdracht een vaste prijs was afgesproken.
De rechtsverhouding tussen opdrachtgever en PBNL, alsmede een eventuele aansprakelijkstelling, is onderworpen aan het Nederlands recht. Alle geschillen die uit die rechtsverhouding voortvloeien zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter te Zwolle. In geval van een geschil is de Nederlandse tekst van deze algemene voorwaarden bindend.