Nieuwheidsrapport (na ±9 maanden)
Na zo’n negen maanden ontvangt de aanvrager het Europese nieuwheidsrapport. Net als bij een Nederlandse aanvraag, citeert het Europese nieuwheidsrapport publicaties die naar voren zijn gekomen tijdens het nieuwheidsonderzoek en bevat het een eerste, niet-bindende beoordeling van de nieuwheid en inventiviteit van de uitvinding in het licht van de gevonden publicaties.
Einde prioriteitsjaar (na 12 maanden)
Het is belangrijk om het nieuwheidsrapport en de daarin geciteerde publicaties goed te bestuderen voordat het prioriteitsjaar is afgelopen. Een aanvrager (of diens octrooigemachtigde) zal moeten nagaan of de voorlopige beoordeling juist is. Verder, mocht dit nodig zijn, kan een octrooigemachtigde onderzoeken of de definitie van de uitvinding aangepast kan worden om de uitvinding scherper af te bakenen, oftewel nieuw en inventief te maken, ten opzichte van de technologie die beschreven staat in de gevonden publicaties. Door, kortom, het nieuwheidsrapport goed te (laten) bestuderen, kan een aanvrager een gegronde beslissing nemen om wel of niet in andere landen of regio’s octrooibescherming na te jagen.
Publicatie van de octrooiaanvraag (na 18 maanden)
Achttien maanden na indiening van de Europese aanvraag zal deze gepubliceerd worden.
Nader onderzoek door het Europees Octrooibureau (na 24 maanden)
Indien een aanvrager, na kennis te hebben genomen van het nieuwheidsrapport, de Europese verleningsprocedure wil voortzetten, zal de aanvrager binnen zes maanden na publicatie het Europees Octrooibureau moeten verzoeken om de octrooiaanvraag nader te onderzoeken. Dit verzoek is meestal het begin van een discussie tussen de aanvrager en het Europees Octrooibureau over de nieuwheid en inventiviteit van de uitvinding. De aanvrager wenst uiteraard een zo breed mogelijk octrooi verleend te krijgen, terwijl het Europees Octrooibureau enkel octrooien dient te verlenen die nieuw en inventief zijn of, meer algemeen geformuleerd, die voldoen aan de vereisten van het Europees Octrooiverdrag. In deze fase kan een aanvrager, indien nodig, de definitie van de uitvinding verder beperken om de discussie vooruit te helpen en uiteindelijk tot octrooiverlening te komen.
Na octrooiverlening
Nadat een Europese octrooiaanvraag is verleend, zal een aanvrager moeten kiezen in welke landen het octrooi van kracht moet worden. Sommige bij het Europees Octrooiverdrag aangesloten landen vereisen dat eerst enkele formaliteiten worden vervuld – denk aan het indienen van vertalingen – voordat het Europese octrooi in die landen van kracht kan worden. Hoe dan ook zal per gekozen land jaarlijks een instandhoudingstaks betaald moeten worden om het octrooi in het betreffende land in stand te houden.
De groen gekleurde landen in de kaart hieronder zijn de landen waar een Europees octrooi van kracht kan zijn.
Europees octrooi aanvragen?
U kunt hieronder uw gegevens invullen. Wij nemen vandaag contact met u op.